(format RFC 1123) (Es.: )
Weg
Publiceer 07 May 2015 op 11:32

Vrijspraak voor Van Avermaet: "Opgelucht"

Vrijspraak voor Van Avermaet: "Opgelucht"

Foto: Tim De Waele

De Disciplinaire Commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) heeft Greg Van Avermaet donderdagmiddag vrijgesproken in de dopingzaak rond de 'ozondokter' uit Rotselaar. Bondsprocureur Jaak Fransen had 24 maanden schorsing, een geldboete van 265.000 euro en een schrapping van zijn resultaten gevraagd in 2012, maar de renner van BMC gaat vrijuit omdat er geen sprake is van inbreuken op de dopingwetgeving. 

Van Avermaet werd beschuldigd van het gebruik van cortisone en het kindermedicijn Vaminolact. Van Avermaet gaf toe dat hij één keer cortisone had gebruikt, met voorschrift, voor de behandeling van zijn hielprobleem in 2012, maar hem daarnaast niets te verwijten viel. Hij kreeg een voorschrift voor Vaminolact, maar de verdediging kon bewijzend dat hij het medicijn nooit heeft afgehaald.  Volgens de Disciplinaire Commissie is er geen sprake van het gebruik van verboden methoden en middelen en daarom werd Van Avermaet dondermiddag vrijgesproken.

Greg Van Avermaet reageerde emotioneel na zijn vrijspraak wegens dopinggebruik. “Ik ben geen dopingzondaar”, zei hij na afloop. “Ik heb dat altijd herhaald en gezegd dat ik onschuldig was. Ik ben blij dat ook de Disciplinaire Commissie dat nu heeft besloten en ik deze nare periode kan afsluiten.”

“Dit is de overwinning van mijn voorjaar”, ging hij verder. “Als je zo in opspraak komt, dan weegt dat op een mens. Het waren moeilijke maanden. Ik heb dat wel altijd goed kunnen verbergen in de koers zelf, maar dat was niet evident. Vooral mijn familie leed er onder. Ik heb altijd gezegd dat ik recht in mijn schoenen stond en ben blij dat dit nu is bewezen.”

Van Avermaet reageerde emotioneel na de uitspraak, was tot tranen toe bewogen en is vooral opgelucht dat hij die nare periode nu achter zich kan laten. “Nooit heb ik gedacht dat ik in mijn carrière in opspraak zou komen voor dopinggebruik, dat was één van mijn grote doelen als renner: dopingvrij rijden en als je dan zo beschuldigd wordt, dan hakt dat er toch even in. Ik ben blij dat ik vanaf vandaag weer kan fietsen zonder die zorgen”, zegt hij. ‘Ik ben opgelucht dat ik nu weer vooruit kan kijken en dit achter me kan laten.”

De uitspraak vieren gaat hij niet meteen doen. "Ik denk dat ik gewoon even thuis op mijn gemak ga zitten', stelde hij. Zelfs geen glaasje champagne drinken? 'Niet echt, denk ik. Zo'n uitbundige vierder ben ik niet. Misschien trekken we een flesje champagne open, maar ik ben vooral toch blij dat de rust nu terug keert."

Van Avermaet start eind mei in de Ronde van België, daarna volgt de Ronde van Zwitserland en wellicht de Tour. Zijn vriendin bevalt, volgens de voorspellingen, eind juli, op de dag van slotetappe naar de Champs-Élysées. “Ik wil daar weer goede resultaten halen en tonen dat ik een sterk, eerlijk en correct renner ben.”

Twitterbericht Van Avermaet

Door Ann Braeckman
Reacties / Commentaar
Geen commentaar
Pour commenter cet article, veuillez vous connecter avec votre compte CyclingPro.net.
Verbinden
Giro 2015
Publiceer 07 May 2015 op 16:06
Van den Broeck: "Mik op top tien in Giro"
Van den Broeck: "Mik op top tien in Giro" Jurgen Van den Broeck is er dit jaar niet bij in de Tour de France. De ploeg koos voor een andere aanpak en gaf de voorkeur aan de Vuelta. Zelf wilde de Morkhovenaar er ook al bij zijn in de Giro, dwong hij zijn selectie af en bereidde hij zich voor om daar een eerste keer dit jaar te schitteren. Zaterdag is het zo ver. "Wat mijn persoonlijke ambitie betreft is een toptienplaats het streefdoel", aldus Van den Broeck die in 2008 zevende werd (later bijgesteld naar zesde) in de Giro.
Weg
Publiceer 07 May 2015 op 11:32
Vrijspraak voor Van Avermaet: "Opgelucht"
Vrijspraak voor Van Avermaet: "Opgelucht" De Disciplinaire Commissie van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) heeft Greg Van Avermaet donderdagmiddag vrijgesproken in de dopingzaak rond de 'ozondokter' uit Rotselaar. Bondsprocureur Jaak Fransen had 24 maanden schorsing, een geldboete van 265.000 euro en een schrapping van zijn resultaten gevraagd in 2012, maar de renner van BMC gaat vrijuit omdat er geen sprake is van inbreuken op de dopingwetgeving.
Advertentie
Weg
Publiceer 06 May 2015 op 16:45
Vierdaagse van Duinkerke: Coquard sneller dan Theuns
Vierdaagse van Duinkerke: Coquard sneller dan Theuns Bryan Coquard heeft de eerste rit in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Fransman van Europcar was na een pittige kasseienetappe sneller dan Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise).
Weg
Publiceer 06 May 2015 op 13:16
Wiggins: "Zou het uurrecord morgen kunnen breken"
Wiggins: "Zou het uurrecord morgen kunnen breken" Op 7 juni probeert Sir Bradley Wiggins het werelduurrecord van Alex Dowsett (52,937 km/u) te breken. En de Brit heeft er vertrouwen in. "Ik zou het record morgen kunnen breken. Maar ik wil het niet gewoon breken, ik wil het verpulveren", klinkt het dinsdag in een interview met The Times.
Weg
Publiceer 06 May 2015 op 11:59
UCI reageert op beslissing rond Astana
UCI reageert op beslissing rond Astana De Internationale Wielerunie (UCI) heeft in een persmededeling gereageerd op de beslissing om de licentie van Astana niet in te trekken. "De licentie afnemen is de zwaarste straf die er is. Een straf die je geeft als er geen enkele andere oplossing mogelijk is", klinkt het.
Weg
Publiceer 06 May 2015 op 10:32
Wellens maakt programma richting Tour bekend
Wellens maakt programma richting Tour bekend Na de klimklassiekers is de Ronde van Frankrijk het volgende grote doel van Tim Wellens. De 23-jarige Limburger maakte via Facebook zijn voorbereiding richting 'la Grande Boucle' bekend. En die begint met een hoogtestage op de Sierra Nevada.
Weg
Publiceer 06 May 2015 op 08:37
Gilbert: "Dag per dag bekijken"
Gilbert: "Dag per dag bekijken" Philippe Gilbert start zondag niet in topvorm in de Giro. De BMC-Belg heeft nog steeds last van zijn val in de Waalse Pijl. "Ik hoop dat we de ploegentijdrit goed doorkomen en dan zien we wel dag per dag", klinkt het.
Weg
Publiceer 05 May 2015 op 19:16
Uran krijgt vier Belgen in steun
Etixx-Quick Step heeft zijn huiswerk voor de Giro afgerond. Kopman Rigoberto Uran krijgt met Tom Boonen, Pieter Serry, Iljo Keisse en Gianni Meersman vier Belgen in steun. Maxime Bouet, Fabio Sabatini, David De La Cruz en Petr Vakoc vervolledigen de selectie. De Belgische WorldTour-ploeg stelt het negental voor in een filmpje. Bekijk hier de beelden.
Weg
Publiceer 05 May 2015 op 15:44
Debutanten Broeckx en Vervaeke aan het woord
Debutanten Broeckx en Vervaeke aan het woord In de Giro-selectie van Lotto-Soudal staan alle ogen gericht op sprinter André Greipel en klassementsrenner Jurgen Van den Broeck, maar met Stig Broeckx (25) en Louis Vervaeke (21) ook twee rondedebutanten aan de start.
Weg
Publiceer 05 May 2015 op 12:01
Nuyens: "Verwacht niet te veel van Boonen in de Giro"
Nuyens: "Verwacht niet te veel van Boonen in de Giro" Zaterdag wordt in San Lorenzo de 98e Giro d’Italia op gang geschoten met een 17,6 kilometer lange ploegentijdrit. Wielerpro legde samen met ex-renner en huidig analist Nick Nuyens de meest prominente Belgen en grote topfavorieten onder het vergrootglas. Een gesprek over te hoge verwachtingen rond Boonen, de roze droom van Gilbert, het geloof in Van den Broeck, de eeuwige topfavoriet Contador en slechte pasta in Italië.
Weg
Publiceer 04 May 2015 op 17:43
Alaphilippe verlengt bij Etixx-Quick Step
Alaphilippe verlengt bij Etixx-Quick Step Etixx-Quick Step heeft kort op de bal gespeeld. Het Franse goudhaantje Julian Alaphilippe heeft zijn contract verlengd en zal ook in 2016 en 2016 voor het team van Patrick Lefevere rijden. Dat meldt Etixx-Quick Step op zijn website. Alaphilippe gooide de voorbije weken hoge ogen met een tweede plaats in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.
Weg
Publiceer 04 May 2015 op 16:33
Kruijswijk: "Al sinds winter bezig met Giro"
Kruijswijk: "Al sinds winter bezig met Giro" Moreno Hofland bezorgde LottoNL-Jumbo in de Tour of Yorkshire de eerste zege van het seizoen. De Nederlandse WorldTour-formatie kan dus zonder die vervelende 0 afreizen naar de Giro. Kopman in de eerste grote ronde van het jaar is Steven Kruijswijk. "Al sinds vorige winter ben ik met de Giro bezig", aldus de Nederlander.
Weg
Publiceer 04 May 2015 op 12:15
Bomans: "Erg blij met dit team"
Bomans: "Erg blij met dit team" Gezien de ongelukkige plaats op de kalender, in volle voorbereiding op de Tour en het BK, kostte het Bomans heel wat zweet om een mooie selectie te vormen. "Ik moest behoorlijk wat over en weer mailen om wat dingen duidelijk te maken", aldus Bomans op de website van de KBWB.
Weg
Publiceer 04 May 2015 op 11:57
Etixx-Quick Step hofleverancier voor selectie Europese Spelen
Etixx-Quick Step hofleverancier voor selectie Europese Spelen Bondscoach Carlo Bomans heeft zijn selectie voor de Europese Spelen in Baku bekendgemaakt. Met Tom Boonen, Gianni Meersman en Stijn Vandenbergh zitten er drie renners van Etixx-Quick Step in de zeskoppige selectie. Ook Tiesj Benoot, Maarten Wynants en Jens Keukeleire zijn van de partij. De Europese Spelen vinden plaats van vrijdag 12 juni tot zondag 28 juni 2015 in Baku (Azerbeidzjan). De wegrit staat geprogrammeerd op zondag 21 juni.
Weg
Publiceer 04 May 2015 op 09:24
Gilbert: "Ik train nog altijd met pijn"
Gilbert: "Ik train nog altijd met pijn" Zondag reed Philippe Gilbert in Aywaille 150 kilometer met zijn grootste fans tijdens 'La Philippe Gilbert'. Maar helemaal pijnvrij na zijn val in de Waalse Pijl is de BMC-Belg niet. "Ik moet toegeven dat ik nog altijd met pijn train", klinkt het in Het Nieuwsblad.
Weg
Publiceer 03 May 2015 op 17:51
Ben Hermans soleert naar ritzege in Yorkshire
Ben Hermans soleert naar ritzege in Yorkshire De Belgen van BMC heersten in de slotrit van de Tour de Yorkshire, de gloednieuwe Britse rittenkoers van Tourorganisator ASO. Ben Hermans won solo, Greg Van Avermaet werd tweede. Lars Petter Nordhaug werd eindwinnaar van een geslaagde eerste editie.
Weg
Publiceer 03 May 2015 op 15:23
Martin en Zakarin verdelen de buit in Romandië
Martin en Zakarin verdelen de buit in Romandië Tony Martin werd de verwachte primus van de slottijdrit in de Ronde van Romandië, Ilnur Zakarin op zijn beurt de onverwachte eindwinnaar. Zelfs materiaalpech hield de Rus van Katusha niet van een indrukwekkende prestatie. Jurgen Van den Broeck deed het prima met een vierde tijd.
Weg
Publiceer 03 May 2015 op 12:31
Knoop is doorgehakt: Tom Boonen start op Europese Spelen
Knoop is doorgehakt: Tom Boonen start op Europese Spelen Tom Boonen wordt op zondag 21 juni één van de blikvangers van de Belgische selectie in de wegwedstrijd van de allereerste Europese Spelen in Bakoe. Dat bevestigde hij zondag zelf in de marge van de Ronde van Turkije. "En ik ga naar daar om te scoren."
Weg
Publiceer 03 May 2015 op 11:52
Mas verrast spurters in Turkije, Durasek eindwinnaar
Mas verrast spurters in Turkije, Durasek eindwinnaar Lluis Mas schreef de slotrit van de Ronde van Turkije op zijn naam. De Spanjaard van Caja Rural verraste in de straten van Istanbul de spurters met een late aanval. De Kroaat Kristijan Durasek (Lampre-Merida) moest de eindzege niet meer afstaan.
Weg
Publiceer 03 May 2015 op 09:33
Verrassende Zakarin: "Ontspannen starten aan mijn tijdrit"
Verrassende Zakarin: "Ontspannen starten aan mijn tijdrit" Ilnur Zakarin, Chris Froome, of toch iemand anders? De golvende afsluitende tijdrit van 17,3 kilometer beslist vandaag wie eindwinnaar wordt van deze Ronde van Romandië. De verrassende leider Zakarin belooft dat hij zich niet zal laten overmannen door stress: "Ik kan ontspannen starten, ik heb al iets getoond."
RSS Feed
Abonneer u!
 
computer
Ik wil me abonneren
Peiling
Sondage vide

No sondage